Autor: Jolanta Młynarczyk | Strony: 237–262
Streszczenie
Tematem artykułu jest ceramika hellenistyczna pochodząca ze stanowiska Tell Keisan na równinie Akko w północnym Izraelu. Tell Keisan, położone na starożytnej drodze łączącej pobliskie Ptolemais-Akko z Galileą, było badane w latach 1971-76 oraz 1979-80 przez archeologów z Francuskiej Szkoły Biblijnej i Archeologicznej w Jerozolimie. W celu rozpoznania lokalnie produkowanej ceramiki hellenistycznej, autorka w pierwszym etapie skupia się na ceramice okresu perskiego, oddzielając kilka różnych klas importów. W skład importów wchodzą produkty z Rodos, Samos, z Miletu, Knidos, Kos oraz ceramika attycka. W artykule zostały prześledzone cechy charakterystyczne masy ceramicznej oraz opracowania powierzchni ceramiki regionalnej od okresu perskiego do okresu hellenistycznego, które dostarczyły podstaw do wydzielenia klasy lokalnej ceramiki niedekorowanej okresu hellenistycznego. Ostatnim etapem było wyróżnienie, także na podstawie masy ceramicznej, regionalnej/lokalnej ceramiki z angobą.
